Moringa olejodajna (łac. Moringa oleifera) to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, dzięki którym znalazła się w grupie superżywności (superfoods), czyli najzdrowszych produktów na świecie. Ta pochodząca z Indii roślina znalazła zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, lecz także w kosmetyce i kuchni.
Moringa jest nazywana „cudownym drzewem”, ponieważ to roślina, która posiada wyjątkowe wartości odżywcze, a co za tym idzie – właściwości lecznicze. Moringa zawiera cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak.
Moringa – bogactwo antyoksydantów i nie tylko
Moringa zawiera także wszystkie esencjonalne aminokwasy, 26 substancji hamujących procesy zapalne i kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9. Moringa odznacza się także wysoką zawartością aż 46 antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Dzięki temu moringa jest jednym z produktów o największej pojemności antyoksydacyjnej (w skrócie ORAC – Oxygen Radical Absorbancji Capacity), czyli zdolności do wyłapywania i neutr
alizowania wolnych rodników, a co za tym idzie – zdolności chronienia komórek ciała przed stresem oksydacyjnym, który może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, schorzeń serca i układu naczyniowego czy cukrzycy. Wykazano, że wskaźnik ORAC dla proszku z liści drzewa moringa wynosi 157 600 i jest wyższy niż dla jagód acai (102 700), zielonej herbaty (1 253), jagód (9 621), ciemnej czekolady (20 816), czosnku (5 708), jagód goji (3 290) i czerwonego wina (3 607), a więc żywności uchodzącej za skarbnicę antyoksydantów. Większy wskaźnik ORAC mają tylko suszone goździki (314 446), suszony cynamon (267 536) i suszone oregano (200 129).
Morniga to skarbnica antyoksydantów – s
ubstancji, które chronią przez rozwojem nowotworów, chorób krążenia i opóźniających proces starzenia.
Spośród 46 antyoksydantów, które zawiera moringa, warto zwrócić uwagę na zeatynę, salwesterol i chlorofil. Zeatyna to substancja, która odpowiada za to, aby wszystkie witaminy, minerały, mikroelementy i aminokwasy zostały przyjęte przez organizm. Z kolei salwesterol należy do grupy substancji o nazwie fitoaleksyny. Są one produkowane przez rośliny w odpowiedzi na infekcje wywołane przez patogeny roślin. Naukowcy odkryli, że salwesterol ma także właściwości przeciwnowotworowe – przekształca się w tkance nowotworowej w toksyczną substancję, co prowadzi do zniszczenia guza. Poza tym wykazano, że moringa odznacza się największym stężeniem chlorofilu spośród wszystkich przebadanych dotąd roślin.¹ Chlorofil to zielony barwnik, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu – tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi) – dzięki temu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu.
Moringa wpływa pozytywnie na pracę układu krążenia i obniżenie cholesterolu, co przekłada się na prawidłową pracę serca. Bardzo mocno wspomaga także pracę mózgu oraz układu nerwowego. Może zapobiegać powstaniu choroby Alzhaimera. Jest naturalną multiwitaminą, dzięki czemu pozytywnie działa na naszą odporność i niweluje stres oksydacyjny. Dodatkowo zapobiega powstawaniu stanów zapalnych oraz łagodzi te już
powstałe.
Dobrą wiadomością dla diabetyków jest to, że wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi. Kolejną korzyścią płynącą ze stosowania tego cudownego drzewa jest jego pozytywne działanie na wątrobę. Wspomaga jej pracę oraz ją oczyszcza. Normuje także poziomy enzymów występujących w wątrobie. Wobec tego, że bardzo wspomaga naszą odporność może wspomagać procesy leczenia różnych chorób. działa antybakteryjnie i antywirusowo. Wspomaga także gojenie się ran.
Udowodniona jest skuteczność moringi przeciwko nadciśnieniu oraz jej działanie antybakteryjnie. Posiada także właściwości przeciwgrzybicze i antywirusowe. Chroni i wspomaga pracę wątroby. Potrafi także regulować poziom jej enzymów i działa przeciwzapalnie. Moringa jest naturalnym antybiotykiem i działa stymulująco.
Poprawia jakość snu i zawiera bardzo dużo białka. Żadna inna roślina nie jest wstanie pochwalić się taką jego ilością. Jako multiwitamina prócz tego co już wymieniłem zawiera witaminę B1, witaminę B2, witaminę B3, witaminę B6, witaminę B7, witaminę D, witaminę K, wapń, miedź, cynk, kwercetynę, kempferol, beta sitosterol, kwas kawoilochinowy, zeatynę, enzymy, Omega 3, Omega 6, Omega 9. Wszystko w świetnej biodostępności dla naszego organizmu, ze względu na naturalne pochodzenie.
Jak wykonać napój?
Do jego wykonania będziemy potrzebować dwóch składników wody/soku/koktajlu oraz liści moringa. Rozpuszczamy max 6 g (zalecana dzie
nna dawka) liści i pijemy!
Moringa – zastosowanie w kuchni
Moringa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Owoce i młode pędy spożywane są po ugotowaniu. Młode liście o smaku rzeżuchy można spożywać podobnie jak szpinak. Po ususzeniu i zmieleniu stanowią dodatek do zup, sałatek, koktajli, jogurtów czy szejków mleczno-owocowych.
Sproszkowane liście moringi należy spożywać max. 3 x dziennie po 1 łyżeczce (1,5 g) z pokarmem lub w postaci herbaty czy koktajli.
Można ich użyć także do zaparzenia herbaty, kt
óra odznacza się słodką nutą. W celach spożywczych można wykorzystać także olej moringa.
Moringa – zastosowanie w kosmetyce
Olejek moringa polecany jest do pielęgnacji skóry i włosów. Dzięki niemu staną się miękkie i intensywnie nawilżone. Olej dość łatwo się wchłania, a tłusty film nie pozostaje na skórze długo. Można go zastosować również do wykonania relaksacyjnego masażu.
Moringa – przeciwwskazania
Nie zaleca się używać korzeni, kory i kwiatów moringi w czasie ciąży. Substancje zawarte w tych częściach rośliny mogą spowodować skurcze macicy i poronienie. Poza tym nie ma wystarczającej ilości informacji na temat bezpieczeństwa korzystania z innych części moringi w czasie ciąży. W związku z tym kobiety spodziewające się dziecka nie powinny sięgać po tę roślinę.
Istnieje możliwość zakupu żywej sadzonki drzewka moringi – proszę o kontakt.
źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/moringa-drzewo-dlugowiecznosci-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie_43353.html