Badania wykazały, że kudzu może zmniejszyć zarówno kaca jak i chęć sięgnięcia po alkohol, jest także wykorzystywany w leczeniu uzależnienia od kokainy i tytoniu.
Kudzu jest rośliną leczniczą znaną w tradycji chińskiej medycyny od tysięcy lat.
Wieloletnie, mrozodporne pnącze, należy do rodziny Fabaceae, pochodzi do południowej Japonii i płd.-wsch. Chin. Jest to roślina jadalna, ale jest również uważana za inwazyjną. Rozmnaża się poprzez rozłogi lub nasiona, które dojrzewają w strąkach. Dorasta do 30m, kwiaty purpurowe lub fioletowe, długości do 30cm, przyjemnie pachnące, korzenie bulwiaste. Okres kwitnienia trwa od lipca do października. Dzienny przyrost może wynosić do 30 cm.
Nie zdrewniałe części rośliny są jadalne. Bulwy mogą osiągać do 35 kg, zawierają do 10% skrobi. Nadają się do spożycia po obróbce termicznej lub uzyskuje się z nich skrobię, która jest tradycyjnie stosowana jako składnik potraw w Azji Wschodniej. Skrobia jest używana np. w postaci panierki, jako dodatek do zagęszczenia sosów, zup lub jako składnik deserów, są z niej przygotowywane budynie. Czasem jest stosowana zamiast agaru lub żelatyny.
W Wietnamie, skrobia jest aromatyzowana olejkiem pomelo, a następnie wykorzystywana do przyrządzania napoji w lecie. W Japonii kwiaty są używane do robienia galaretki.
Proszek z korzenia był równiez używany od wieków w Azji Wschodniej, do przyrządzania herbat i nalewek. Proszek z korzenia jest bezglutenowy.
Młode liście lub łodygi mogą być spożywane w sałatkach lub gotowane jako warzywo. Kwiaty można równiez jeść gotowane lub marynowane, świeże mają zapach wanilii.
Mogą być również obtaczane w cieście i smażone w tłuszczu (jak kwiaty cukinii).
Bogate w składniki odżywcze, świeże młode pędy, smakują jak mieszanka fasoli i grochu. Korzenie, kwiaty i liście wykazują wysoką aktywność antyoksydacyjną, sugerującą ich zastosowanie w żywności. Korzeń zawiera też wapń, sód, żelazo i wiele innych składników mineralnych.
W tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM) kudzu, jest uważany za jedno z 50 podstawowych ziół. W traktacie Baopuzi, zapisano, że korzeń podany z kwiatami powoduje prorocze sny.
Tradycyjnie stosowany w leczeniu szumu w uszach, zawrotów głowy, w terapii migreny, niewydolności naczyń wieńcowych, nadciśnieniu tętniczym, alergii, biegunkach, w leczeniu choroby alkoholowej, przeziębień, grypy, gorączki. Jest również tradycyjnie stosowany jako lekarstwo na alkoholizm i kaca w Chinach.
Efekt w leczeniu alkoholizmu przypisuje się daidzinie i daidzeinie. Korzeń jest używany, aby zapobiec nadmiernej konsumpcji alkoholu, a kwiat pomaga w detoksykacji wątroby i łagodzi objawy kaca.
Badania wykazały, że kudzu może zmniejszyć zarówno kaca jak i chęć sięgnięcia po alkohol, jest także wykorzystywany w leczeniu uzależnienia od kokainy i tytoniu.
Dokładny mechanizm działania nie jest jeszcze ustalony, ale może mieć związek zarówno z metabolizmem alkoholu, jak i obwodami nagrody w mózgu.
Kudzu zawiera szereg przydatnych izoflawonów, w tym pueraryny, a także daidzeine (środek przeciwzapalny i przeciwbakteryjny), daidzyny(środek przeciwrakowy) oraz genisteine (środek przeciwbiałaczkowy).
Ze względu na zawartość związków mogących wpływać na neuroprzekaźniki serotoniny, kudzu okazał się przydatny w leczeniu migren i klastrowego bólu głowy.
Kudzu jest rośliną leczniczą znaną w tradycji chińskiej medycyny od tysięcy lat. Kudzu Vine Pueraria Lobata jest rośliną jadalną, występującą w Ameryce i Azji. Korzeń tej rośliny posiada dużą zawartość skrobi bogatej w związki zwane izoflawonoidami. Stosuje się go w diecie oraz przy wspomaganiu wielu dolegliwości. Zawarte w Korzeniu jadalnej rośliny Kudzu, pueraria lobata, izoflawony: pueraryna, daidzyna i daidzeina, wpływają na funkcję trawienia i na fizjologię stresu. Wspomagają redukcję napięcia nerwowego i zmęczenia. Łagodzą chęć sięgania po używki, jak alkohol i nikotyna. Korzeń Kudzu ma odczyn zasadowy, wspomaga trawienie, oczyszcza organizm, reguluje apetyt.
Właściwości Kudzu:
- Ma alkalizujący wpływ na krew
- Łagodzi zmęczenie
- Odtruwa organizm
- Wzmacnia odporność
- Regeneruje organizm i układ nerwowy
- Reguluje apetyt, trawienie i jest użyteczny przeciwko
- problemom jelitowym (biegunka, zapalenie jelita grubego)
- Obniża nadkwaśność, ciśnienie tętnicze, gorączkę
- Redukuje skutki menopauzy i andropauzy
- Poprawia nastrój (jest przydatny w leczeniu depresji)
- Pobudza produkcje serotoniny i dopaminy
- Wspiera koncentrację, pamięć i krążenie
- Wpływa korzystnie na wyczerpany nerwowo i osłabiony organizm
- Ma potencjalne działanie antynowotworowe