Złamany, pęknięty ząb – przyczyny

Zęby mogą być uszkodzone na wiele sposobów np. po upadku, podczas sportów kontaktowych, gry w piłkę, w poważnym wypadku samochodowym czy po uderzeniu. W takim przypadku przede wszystkim, należy jak najszybciej udać się do lekarza stomatologa. Im szybciej zostanie postawiona diagnoza, tym większe szanse na uratowanie zęba.

Nieleczony ząb będzie stopniowo coraz słabszy, grozi to też jego utratą. Jeśli ząb złamał się w obrębie szkliwa i zębiny, złamaną część można przykleić lub odbudować. Gorzej jeśli do złamania doszło w obrębie miazgi.

Szkliwo, które pokrywa ząb, jest najsilniejszą tkanką w ludzkim ciele, ale w dalszym ciągu może ono ulec uszkodzeniom.

Przyczyną złamania lub pęknięcia zębów, mogą być też niektóre pokarmy. Według American Dental Association do produktów, które mają najgorszy wpływ na zęby należą:

  • twarde cukierki typu landrynki
  • cytrusy
  • kawa
  • suszone owoce
  • chipsy
  • napoje gazowane
  • alkohol
  • napoje energetyczne oraz izotoniczne

Tego typu produkty prowadzą do rozwoju próchnicy. – Próchnica zębów również osłabia ząb, ponieważ ząb z ubytkiem jest narażony na większe ryzyko złamania podczas nadgryzania twardych produktów.

Innym źródłem uszkodzeń zębów jest choroba okluzyjna, podczas której dochodzi do zaburzenia kontaktu dolnych zębów z górnymi. Nierównomiernie kontaktujące się łuki zębowe w wyniku zgrzytania stopniowo będą się kruszyć, ścierać i zużywać – mówi dr Marcin Kopeć, stomatolog z kliniki Stankowscy & Białach Stomatologia w Poznaniu.