CZĘSTO SPOTYKANE DODATKI DO ŻYWNOŚCI:
E 635 (5′-rybonukleotyd disodowy) wzmacniacz smaku i zapachu – zastosowanie w żywności: chipsy smakowe, gotowe ciasta owocowe (potencjalne skutki: astma, nadpobudliwość, zmiany nastroju, swędzące wysypki skórne pojawiające się do 30 h po spożyciu; niedozwolony w zastosowaniach spożywczych dla dzieci)
E 634 (5′-rybonukleotyd wapnia) wzmacniacz smaku i zapachu – zastosowanie w żywności: chipsy smakowe, gotowe ciasta owocowe (potencjalne skutki: astma, nadpobudliwość, swędzące wysypki pojawiające się do 30 h po spożyciu)
E 950 Acesulfam K substancja słodząca, wzmacniacz smaku i zapachu – zastosowanie w żywności: sztuczny słodzik, niskokaloryczne artykuły spożywcze, niskokaloryczne artykuły spożywcze, niskokaloryczna guma do żucia (potencjalne skutki: zanotowano przypadki raka płuc, piersi, białaczkę)
E 1451 Acetylowana skrobia utleniona zagęstnik, stabilizator, rozpuszczalnik – zastosowanie w żywności: owoce konserwowe dla niemowląt i wyroby cukiernicze dla dzieci
(potencjalne skutki: istnieją wątpliwości, czy podawanie skrobi modyfikowanej, zwłaszcza niemowlętom, jest bezpieczne)
E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy zagęstnik, stabilizator – zastosowanie w żywności: sosy, marynaty, jogurty, ciasta w proszku, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast (potencjalne skutki: istnieją wątpliwości, czy podawanie skrobi modyfikowanej, zwłaszcza niemowlętom, jest bezpieczne)
E 357 Adypinian potasu regulator kwasowości, środek buforujący – zastosowanie w żywności: produkty o niskiej zawartości soli (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)
Wprowadzanie kosmetyków na rynek
E 406 Agar zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, emulgator – zastosowanie w żywności: lody, wypieki, desery, wędliny, galaretki (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, słabo toksyczny przy połknięciu, reakcje alergiczne)
E 403 Alginian amonu zagęstnik, stabilizator, substancja żelująca – zastosowanie w żywności: desery i budynie w proszku, lody, jogurty (potencjalne skutki: alginiany mogą korzystnie wpływać na zdrowie, w niektórych testach na zwierzętach hamowały wchłanianie podstawowych składników odżywczych)
E 160b Annato barwnik (żółto-różowy) – zastosowanie w żywności: margaryny, wypieki, odtłuszczone produkty do smarowania pieczywa, nabiał, płatki śniadaniowe, ryby wędzone, jadalne powłoki serów i jadalne osłonki (potencjalne skutki: może powodować skłonność do irytacji i ból głowy u dzieci; pokrzywka; niedociśnienie; świąd)
E 163 Antocyjany (ekstrahowane ze skórek winogron lub z czerwonej kapusty) barwnik (czerwono-fioletowy) – zastosowanie w żywności: napoje bezalkoholowe, dżemy, lody, wina, jogurty, cukierki, konserwy, wyroby cukiernicze (potencjalne skutki: uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych; sądzi się, że pełnią funkcje ochronne w organizmie).
E 301 askorbinian sodu przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizator – zastosowanie w żywności: żywność dla niemowląt, mrożone ryby, wino, ocet winny, piwo (potencjalne skutki : uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)
E951 Aspartam substancja słodząca, wzmacniacz smaku i zapachu – zastosowanie w żywności: sztuczne słodziki, produkty spożywcze niskokaloryczne, napoje dietetyczne, guma do żucia, napoje bezalkoholowe (potencjalne skutki: bóle głowy, depresja, niepokój, astma, nadpobudliwość, agresja, migrena, bezsenność, utrata pamięci, niezalecany dzieciom i kobietom w ciąży, teratogenny)
E 252 Azotan potasu konserwant, utrwalacz koloru – zastosowanie w żywności: szynka prosciutto, wędzone przetwory mięsne (potencjalne skutki: astma, zapalenie nerek, bóle i zawroty głowy)
E 211 benzoesan sodu konserwant – zastosowanie w żywności: napoje bezalkoholowe, soki owocowe, dżemy, marynaty, przyprawy, wypieki, koncentrat pomidorowy (potencjalne skutki: astma, pokrzywka, katar sienny, nadpobudliwość)
E 162 betanina barwnik(ciemnoczerwony/fioletowy) – zastosowanie w żywności: desery, galaretki, dżemy, cukierki, napoje (potencjalne skutki: uznawana za nieszkodliwą w zastosowaniach spożywczych, zawiera azotany, więc niezalecana dzieciom)
E 508 chlorek potasu regulator kwasowości – zastosowanie w żywności: żywność o obniżonej zawartości sodu, substytuty soli o niskiej zawartości sodu (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; podrażnienia skóry i błon śluzowych, dolegliwości żołądkowe, zaburzenia rytmu serca)
E 140 chlorofil i jego pochodne barwnik (od oliwkowego do ciemnozielonego) – zastosowanie w żywności: zupy, sosy, olej z oliwek, lody, napoje mleczne fermentowane (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, może powodować uczulenie na światło)
E 332 cytrynian potasu regulator kwasowości, stabilizator, przeciwutleniacz – zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, galaretki, konserwy (potencjalne skutki: mogą wywoływać objawy u osób reagujących na glutaminian sodu)
E 124 czerwień koszenilowa barwnik (czerwony) – zastosowanie w żywności: ciasta w proszku, galaretki w proszku, dżemy, polewy deserowe, zupy pomidorowe (potencjalne skutki: astma, katar sienny, pokrzywka, nadpobudliwość)
E 220 dwutlenek siarki konserwant – zastosowanie w żywności: suszone owoce, piwo, jabłecznik, soki owocowe, żelatyna, wina, marynaty, napoje bezalkoholowe, wiórki kokosowe (potencjalne skutki: astma, skurcze oskrzeli, obniżone ciśnienie, zapalenie oskrzeli, niszczy witaminy A i B1 w żywności)
E290 dwutlenek węgla gaz do pakowania, konserwant – zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, napoje gazowane (potencjalne skutki: prawdopodobnie nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, może obniżać płodność)
E 304 estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego przeciwutleniacz, konserwant, stabilizator – zastosowanie w żywności: napoje mleczne, oleje do sałatek, koncentrat pomidorowy, odtłuszczone serki do smarowania pieczywa (potencjalne skutki: uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych)
E 343 fosforan magnezu środek przeciwzbrylający, regulator kwasowości – zastosowanie w zywności: mleko zagęszczone, mleko w proszku (potencjalne skutki: uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych)
E 310 galusan propylu przeciwutleniacz – zastosowanie w żywności: napoje mleczne, jadalne tłuszcze i oleje, guma do żucia, margaryny, masło orzechowe (potencjalne skutki: astma, kontaktowe zapalenie skóry, podrażnienia żołądka)
E 308 gamma-tokoferol przeciwutleniacz – zastosowanie w żywności: napoje mleczne, oleje do sałatek, margaryny (potencjalne skutki: ten typ witaminy E pełni ważne funkcje ochronne w organizmie)
E 422 glicerol środek utrzymujący wilgotność, emulgator, rozpuszczalnik – zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, suszone owoce, produkty niskokaloryczne, pianki żelowe, wypieki, guma do żucia (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, brak jasności umysłu, może wpływać na żołądek, serce, płodność, poziom cukru we krwi)
E 578 glukonian wapnia środek buforujący, maskujący – zastosowanie w żywności: konserwy, mleko modyfikowane dla niemowląt, środek przeciwpieniący do kawy w proszku (potencjalne skutki: podrażnienia żołądka, problemy żołądkowe, problemy z sercem)
E 414 guma arabska zagęstnik, emulgator, substancja żelująca, stabilizator – zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, guma do żucia, galaretki, polewy (potencjalne skutki: mało toksyczna przy spożyciu doustnym, astma, wysypka, pokrzywka, katar sienny)
E 412 guma guar zagęstnik, stabilizator – zastosowanie w żywności: wypieki, dżemy, płatki zbożowe, kasze, serki do smarowania pieczywa, galaretki, napoje gazowane, żywność dla niemowląt, polewy dekoracyjne (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)
E 1103 inwertaza środek pomocniczy – zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze z miękkim środkiem (potencjalne skutki: zmodyfikowane genetycznie enzymy są podejrzewane o wywoływanie poważnych problemów zdrowotnych, a nawet śmierci)
E 407 karagen zagęstnik, guma roślinna, substancja klarująca – zastosowanie w żywności: lody, desery w proszku, wyroby cukiernicze, wyroby garmażeryjne, herbatniki, wyroby czekoladowe (potencjalne skutki: może wpływać na przewód pokarmowy, niezalecany dzieciom, kancerogenny dla zwierząt)
E 160a karoteny barwnik (pomarańczowo-czerwony) – zastosowanie w żywności: margaryny, napoje mleczne, odtłuszczone produkty do smarowania pieczywa, ciasta, dżemy, sery, lody (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)
E 967 ksylitol środek utrzymujący wilgotność, stabilizator – zastosowanie w żywności: lody, czekolady, dżemy, wyroby cukiernicze, guma do żucia, cukierki toffi, miętusy (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, korzystny wpływ na zdrowie, duże dawki mogą wywoływać wzdęcia i biegunkę)
E 300 kwas askorbinowy konserwant, przeciwutleniacz, regulator kwasowości, substancja klarująca – zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, płatki śniadaniowe, salceson, mięso peklowane (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, Wit. C ma korzystny wpływ na zdrowie, nadmierna konsumpcja może powodować wysypkę, bolesne oddawanie moczu i biegunkę)
E 210 kwas benzoesowy konserwant, dodatek aromatyczny – zastosowanie w żywności: warzone napoje bezalkoholowe, jabłecznik, bezmleczne dipy, guma do żucia, soki owocowe,
margaryny, lody (potencjalne skutki: astma, pokrzywka, nadpobudliwość, może wpływać na płuca, podrażnienie oczu i skóry)
E 330 kwas cytrynowy regulator kwasowości, dodatek aromatyczny – zastosowanie w żywności: herbatniki, lody, dżemy, galaretki, napoje bezalkoholowe, napoje owocowe (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, korzystny wpływ na zdrowie, może wywoływać symptomy u osób reagujących na glutaminian sodu, może nasilać opryszczkę)
E 620 kwas glutaminowy wzmacniacz smaku i zapachu, przeciwutleniacz – zastosowanie w żywności: nadawanie produktom spożywczym smaku i zapachu mięsa, poprawianie smaku i zapachu piwa (potencjalne skutki: astma, bóle głowy, nudności, problemy ze snem)
E 270 kwas mlekowy środek zakwaszający, konserwant – zastosowanie w żywności: mleko modyfikowane dla niemowląt, sosy do sałaty, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, sos tatarski (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)
E 570 kwasy tłuszczowe emulgator, środek wiążący – zastosowanie w żywności: ekstrakty, napoje bezalkoholowe, sztuczne słodziki, aromatyzowane napoje owocowe (potencjalne skutki: uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych, kontakt może powodować podrażnienie skóry, reakcje alergiczne)
E 1105 lizozym konserwant – zastosowanie w żywności: przygotowanie serów (potencjalne skutki: chroniczne bóle głowy, reakcje alergiczne)
E 421 mannitol substancja słodząca, środek utrzymujący wilgotność – zastosowanie w zywności: produkty spożywcze z modyfikowanymi węglowodanami lub niskokaloryczne, guma do żucia, słodycze, dżemy, galaretki (potencjalne skutki: nadpobudliwość, mdłości, wymioty, biegunka, pokrzywka, dysfunkcje nerek, niezalecany dzieciom i diabetykom
E 410 mączka chleba świętojańskiego zagęstnik, emulgator – zastosowanie w żywności: mleko modyfikowane dla niemowląt, lody, marynaty, lukier, polewy, sery, wyroby cukiernicze (potencjalne skutki: uznawana za nieszkodliwą w zastosowaniach spożywczych, może obniżać poziom cholesterolu)
E 471 mono – i diglicerydy kwasów tłuszczowych emulgator, stabilizator – zastosowanie w żywności: ciasta, czekolady w proszku do picia na gorąco, budynie, margaryny, lody, budynie w proszku (potencjalne skutki: uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych)
E 262 octan sodu regulator kwasowości, konserwant – zastosowanie w żywności: słodycze, dżemy, galaretki, zupy w proszku, przekąski, płatki zbożowe, płatki (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)
E 440 pektyny zagęstnik, stabilizator – zastosowanie w żywności: dżemy, marmolady, lody, desery w proszku, galaretki owocowe (potencjalne skutki: mogą wywoływać objawy u osób reagujących na glutaminian sodu, mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie)
E 452 polifosforany emulgator, stabilizator – zastosowanie w żywności: produkty mięsne i rybne, sery topione, proszek do pieczenia, napoje typu cola (potencjalne skutki: uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych)
E 101 ryboflawina barwnik (żółto-pomarańczowy) – zastosowanie w żywności: płatki zbożowe dla dzieci, wzbogacane pieczywo, masło orzechowe, płatki śniadaniowe, kakao, kawa (potencjalne skutki: uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych, korzystny wpływ na zdrowie)
E 517 siarczan amonu dodatek do mąki, stabilizator – zastosowanie w żywności: wypieki, produkcja pączków (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; badania na szczurach wykazały, że jest szkodliwy w dużych dawkach)
E 514 siarczany sodu regulator kwasowości, konserwant – zastosowanie w żywności: baza gumy do żucia, herbatniki, tuńczyk (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych, podrażnienia żołądkowo-jelitowe, powinny ich unikać osoby z dysfunkcjami nerek lub wątroby)
E 221 siarczyn sodu konserwant – zastosowanie w żywności: krojone owoce, suszone owoce, owocowe nadzienia do ciast, mrożone jabłka (potencjalne skutki: astma, podrażnienia żołądka, wysypka, mdłości, biegunka, niszczy wit. B zawartą w żywności, powinny go unikać osoby z dysfunkcjami nerek lub wątroby)
E 226 siarczyn wapnia konserwant, utwardzacz – zastosowanie w żywności: owoce i warzywa konserwowe (potencjalne skutki: astma, podrażnienia żołądka, może wpływać na nerki, przewód pokarmowy i nerki)
E 202 sorbinian potasu konserwant – zastosowanie w żywności: pieczywo, sery, wypieki, serniki, produkcja wina, czekolady (potencjalne skutki: reakcje alergiczne, astma)
E 420 sorbitol środek utrzymujący wilgotność, substancja słodząca – zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, suszone owoce, guma do żucia, czekolady, lizaki (potencjalne skutki: nadmierne spożycie może wywołać skurcze jelit, biegunka, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, wzdęcia, może zakłócać wchłanianie lekarstw przez co stają się bardziej toksyczne lub mniej efektywne)
E 170 węglan wapnia barwnik (biały), utwardzacz – zastosowanie w żywności: pieczywo, herbatniki, wyroby cukiernicze, lody, ciasta, cukierki, owoce i warzywa konserwowe
(potencjalne skutki: w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, nadmiar może spowodować ból brzucha , zaparcia)
E 500 węglany sodu regulator kwasowości, środek przeciwzbrylający – zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, budynie w proszku, produkty mączne, lody, zupy, dżemy, czekolady, słodowe mleko w proszku (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych, duże dawki mogą powodować krwawienia żołądkowo-jelitowe, wymioty, biegunkę)
E 483 winian stearylu emulgator, stabilizator – zastosowanie w żywności: ciasta (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, podejrzany o kancerogenność)
E 527 wodorotlenek amonu regulator kwasowości, środek zobojętniający – zastosowanie w żywności: produkty z kakao, czekolady (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych,
E 901 wosk pszczeli biały i żółty środek nabłyszczający i powlekający – zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, wyroby bezalkoholowe, guma do żucia (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, może powodować lekką reakcję alergiczną)
E 538 żelazocyjanek wapnia środek przeciwzbrylający – zastosowanie w żywności: sól stołowa (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych)
Opracowane przez:
mgr inż. Alina Maciąg HŻŻ i PUWSSE w Poznaniu
Na podstawie:
,,Najważniejsze informacje o dodatkach do żywności. Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o dodatkach” – BEZPIECZEŃSTWO I HIGIENA ŻYWNOŚCI 05/106/2012 str. 44-46.
,,E 213 Tabele dodatków i składników chemicznych, czyli co jesz i czy się smarujesz” Poradnik Konsumenta – Bill Statham